според

според
предл. - съгласно с, съответно, съобразно с, по, спроти, в съгласие
предл. - съгласно, в съгласие с

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • според както — словосъч. според това, дали, съобразно с това …   Български синонимен речник

  • според това — словосъч. според както, дали, съобразно с това …   Български синонимен речник

  • според мен — словосъч. по мое мнение, доколкото знам, струва ми се …   Български синонимен речник

  • Јаков — според Библијата, внук на Аврам, син на Исак и Ребека, татко на дванаесет синови што се сметаат за прататковци на израелските племиња …   Macedonian dictionary

  • Малхо — според Библијата, слуга на високиот свештеник Кајафа учествувал во апсењето на Исус Христос во Гетсиманската гора при што апостол Петар му отсекол едно уво средновековната легенда му ги припишува нему својствата што инаку му се припишуваат на… …   Macedonian dictionary

  • Нефтали — според Библијата, син на патријархот Јаков, прататко на истоименото израелско племе …   Macedonian dictionary

  • Тедеум — (според почетокот на црковната химна Те Deum laudamus Тебе, Боже, те фалиме ) молитва, божја служба кај католиците …   Macedonian dictionary

  • ашкеназ — (според Аскенас, име на еден азиски народ во Ерменија) полски или германски Евреин …   Macedonian dictionary

  • гарнир — (според фр. garnir) додаток од зеленчук кон некое јадење од месо, што му дава на јадењето и убав изглед …   Macedonian dictionary

  • нор — (според Noricum, латински назив за источноалпските земји) геол. среден период од алпскиот тријас …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”